... Uw partner voor eigentijdse oplossingen

Duurzaamheid

Hoe doe je dat?

Energieneutraal wonen in een huis uit 1928. In samenwerking met Feenstra Schettens is een voormalige schoolwoning in Balk verregaand eneregieneutraal gemaakt. Ruim 100 geïnterresserden lieten zich tijdens het OPEN HUIS zaterdag 11 mei 2013 informeren.

Is energieneutraal wonen duur?

Nee. Natuurlijk kost het extra investeeringen in installaties. De hypotheek is dan wat hoger, maar daar staan lagere energielasten tegenover. De goede zelfopwekkings- of energiezuinige installaties verdienen zich in 7 - 10 jaar terug. En daarna ben je alleen nog goedkoper uit als wanneer je het niet gedaan hebt.
"Als je onder de streep kijkt naar je woonlasten inclusief energieverbruik groeien deze investeringen net als de eigen woning naar je toe. Ieder jaar als de energieprijzen weer stijgen ben jij de lachende derde. Jouw koopkracht wordt iedere keer beter in vergelijking met een woning zonder deze installaties. Én je woning gaat ook nog eens in waarde omhoog met een beter energielabel. Dit is goed geïnvesteerd geld."

Betrek de installateur bij de planning

Wil je energieneutraal gaan wonen dan is het zaak om bij verbouwingen of nieuwbouw al vroeg in de planningsfase de installateur erbij te betrekken. Dan kun je bij het ontwerp en de indeling de installaties al integreren.

Stappenplan

Stap 1 is het beperken van de energievraag. Behalve de optimale isolatie valt er te denken aan, energiezuinige huishoudapparatuur, spaar- en LED verlichting, passief gebruik van zonnewarmte en actieve zonwering.

Stap 2 is kiezen voor energiezuinige installaties en zelfopwekking. Belangrijk is om vanaf het  begin de installateur te betrekken bij de plannen zich goed te laten informeren over de nieuwe energiezuinige oplossingen.

Extra TIP - Stap 0 

Een Energieprestatieadvies (EPA) of maatwerkadvies is een goede basis. Het is een maatwerkadvies dat u inzicht geeft in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen en wordt uitgebracht door gecertificeerde adviseurs. Het geeft extra verdieping aan de energielabel. Het een belangrijk voordeel is, dat het voor uw persoonlijke situatie inzicht geeft, welke investeringen zich het snelst terugbetalen.
"In sommige gevallen zijn er subsidieregeling, die het energieadvies vergoeden. Vraag ons naar de actuele regelingen."

Meer weten over Duurzaamheid? Neem contact met ons op!